Mitt livs smakresa genom Tokyo

Välkommen in en smakrik värld. Vi ska ta en titt på mitt kulinariska äventyr genom Asien och platsen är Tokyo. Varje måltid är en historia, varje bit en upplevelse.

I en värld där resandet för många är lika enkelt som att byta kläder, har jag gjort det till mitt livs syfte att sätta min personliga prägel på allt jag upplever. Asien – med sin mångfacetterade kultur, konst och inte minst, mat – har blivit min lekplats. Följ med på en överdrivet delikat resa genom de mest fantastiska måltider jag njutit av.

I Tokyo får man en matupplevelse utöver det vanliga. Från den subtila sötman hos en färsk toro (fet tonfisk) till den krispiga tempura rekan som smälter i munnen. Och självklart, att äta sushi med pinnar är en konst i sig. Ett tips? Luta inte din sushi på sojasåsens sida – det är riset som ska doppas.

Sushi

Sushi är en traditionell japansk maträtt bestående av vinegrat ris kombinerat med olika ingredienser, inklusive färsk fisk, skaldjur, grönsaker och ibland tropiska frukter. ”Sushi 101” syftar ofta på en grundläggande introduktion eller guide till sushi, dess ingredienser, varianter och traditioner. Här följer en sammanfattning av några av de viktigaste punkterna i en sådan introduktion.

Grundläggande ingredienser:

 • Shari eller Sushimeshi: Sushi-ris kryddat med en blandning av vinäger, socker och salt.
 • Nori: Torkade och rostade sjögräsark.
 • Wasabi: En stark, grön pepparrotspasta.
 • Gari: Inlagd ingefära.
 • Soja: Sås för att doppa sushi.

Etikett:

 • Det är allmänt accepterat att äta sushi med händerna eller pinnar, beroende på typen av sushi.
 • Doppa sushi lätta i sojasåsen, men undvik att dränka den.
 • Använd gari (inlagd ingefära) mellan olika bitar av sushi för att rensa din smakpalett.
 • Undvik att blanda wasabi direkt i din sojasås, även om detta ofta görs utanför Japan.

Val av fisk:

 • Sushi kvalitet fisk skiljer sig från den genomsnittliga fisk du hittar i stormarknaden. Den håller en högre standard när det gäller färskhet och är ofta fryst på ett särskilt sätt för att döda parasiter.


Olika typer av sushi

Sashimi: Mellan Tokyo’s trånga gränder och Kyotos tempel, upptäckte jag en annan japansk delikatess som överträffade mina vildaste förväntningar: Sashimi, vilket är tunna skivor av rå fisk eller skaldjur som serveras utan ris. Sashimi är en konstform. Varje skiva, vare sig det är tonfisk, sjötunga eller octopus, serveras i sin renaste form. Upplevelsen av att äta sashimi kan vara nästan meditativ, där den rena smaken av den färska fisken får tala för sig själv. Det bästa? Inget behov av att blanda med sojasås eller wasabi – varje bit är perfekt som den är. För en hipster som mig var det här definitivt ett ”less is more” ögonblick.

Nigiri: En bit färsk fisk eller skaldjur som ligger ovanpå en liten bädd av pressat sushi-ris. Nigiri är essensen av japansk sushi, enkel och elegant. Den klara smaken av den färska fisken eller skaldjuret framhävs mot den milda vinägersmaken av sushiriset.

Maki: Ett ”rullat” sushi där ris och fyllning är inrullade i en sjögräsnark, kallad nori. Detta kan ytterligare delas in i olika underkategorier som Hosomaki (tunn rulle), Futomaki (tjock rulle), och Uramaki (insiderulle där riset är på utsidan).Maki, är en fest för ögonen med sina färgstarka ingredienser inuti det svarta sjögräsarket. Maki finns i många former och storlekar, var och en med sin egen unika smak och textur.

Temaki: En ”handrulle” där ris och fyllning ligger i ett konformigt sjögräsark.Temaki, med sin koniska form, erbjuder en annorlunda upplevelse. Den knapriga nori kombinerad med det klibbiga riset och de ljuvliga ingredienserna gör varje tugga till ett nöje.

Andra Japanska maträtter

Japans matkultur är både rik och varierad, med djupa traditioner som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Utöver sushi finns det många andra traditionella rätter och snacks från Japan. Här är en översikt över några av de mest kända:

Tempura, en knaprig perfektion

Från råhet till friterat! På mina vandringar genom Asien, snubblade jag över en annan rätt som omedelbart erövrade mitt hjärta (och mage): tempura. För de oinvigda är tempura i grund och botten skaldjur eller grönsaker som har doppats i en lätt smet och sedan friterats till gyllene perfektion. Det finns något oerhört tillfredsställande med det där ljudet av krisp när man biter i en bit tempura. Och när det kombineras med en dopp i tentsuyu, en smakrik sås, blir det magi. För att inte tala om den svalkande daikon (rädisa) som serveras bredvid. Varje tugga var som en knaprig symfoni i min mun!

Ramen

Ramen består av kinesiska vetenudlar som serveras i en kött- eller fiskbaserad buljong, oftast smaksatt med soja (shoyu) eller miso. Ovanpå detta lägger man ofta ingredienser som skivat fläskkött (chashu), torkad sjögräs (nori), bambuskott (menma) och grönsakslök. Ett annat populärt inslag i ramen är det marinerade, halvt kokta ägget (ajitama).

Ramen har sitt ursprung i Kina men har utvecklats och anpassats till den japanska paletten, och med tiden har det blivit en av de mest ikoniska rätterna i japansk matkultur. I Japan finns det många regionala varianter av ramen, som Hokkaidos miso ramen eller Kyushus tonkotsu ramen, där buljongen görs på fläskben.

Några fler maträtter
 • Soba och Udon: Traditionella japanska nudlar. Soba är tunna och gjorda av bovetemjöl medan Udon är tjockare och gjorda av vetemjöl.
 • Donburi: En skål med ris toppad med olika ingredienser som fisk, skaldjur, kött eller grönsaker. Populära varianter inkluderar gyudon (med nötkött) och oyakodon (kyckling och ägg).
 • Bento: En japansk matlåda som ofta består av ris, fisk eller kött och picklade eller kokta grönsaker.
 • Okonomiyaki: En slags ”japansk pannkaka” gjord av en smet och olika ingredienser som skaldjur, kött och grönsaker, ofta toppad med majonnäs och särskild sås.
 • Takoyaki: Bollar gjorda av en smet med bitar av bläckfisk i mitten, ofta serverade med sås och bonitoflingor.
 • Miso soppa: En soppa gjord på fermenterad sojabönspasta. Den innehåller ofta tång, tofu och grönsaker.
 • Yakitori: Grillade kycklingspett, där olika delar av kycklingen används.
 • Kaiseki: En traditionell måltid med flera rätter som betonar årstidens ingredienser, ofta serverad på finare restauranger eller traditionella värdshus.
 • Onigiri: Risbollar ofta fyllda med picklad plommon, fisk eller annan fyllning, inslagna i sjögräs.
 • Tsukemono: Japanska inlagda grönsaker.
 • Chawanmushi: Ett ångat äggflan med olika ingredienser såsom skaldjur, kyckling och svamp.
 • Dango: Risbollar på spett, ofta dränkta i en söt sojasås.

Detta är bara en liten översikt över det breda spektrum av rätter som finns i det japanska köket. Landet har en rik matkultur som speglar dess historia, geografi och de årstidsbetonade traditionerna.

Sushirestauranger i Tokyo

Att peka ut den ”bästa” sushirestaurangen i Tokyo är svårt eftersom det beror mycket på personliga preferenser. Tokyo, som sushiens hemstad, har dock en mängd toppklassiga sushirestauranger som är kända både internationellt och bland lokalbefolkningen. Några av de mest kända inkluderar:

 • Genki Sushi: Prisvärt sushitåg i Shibuya, Tokyo.
 • Sukiyabashi Jiro: Detta är den legendariska sushirestaurangen som fick internationell uppmärksamhet genom dokumentären ”Jiro Dreams of Sushi”. Det drivs av sushi-mästaren Jiro Ono och ligger i Ginza. Den har erhållit tre Michelin-stjärnor och är känd för sin omakase-stil meny.
 • Sushi Saito: Även den här restaurangen har tre Michelin-stjärnor och anses av många att vara den bästa sushirestaurangen i världen. Den drivs av mästaren Takashi Saito.
 • Sushi Sho: Med en annorlunda uppsättning tekniker och presentation, bjuder mästaren Keiji Nakazawa på en unik upplevelse som skiljer sig från den traditionella Edomae-stilen i Tokyo.
 • Sushi Kanesaka: Belägen i hjärtat av Ginza, är detta en annan Michelin-stjärnad pärla som serverar utsökt sushi med stor skicklighet.
 • Sushi Dai och Daiwa Sushi: Båda dessa restauranger ligger i den berömda Tsukiji fiskmarknaden (även om den inre marknaden har flyttat till Toyosu) och är kända för sina färska ingredienser och rimliga priser. Förbered dig dock på långa köer.

Det är också värt att notera att det finns tusentals underbara sushirestauranger i Tokyo som kanske inte är lika kända internationellt men som är älskade av lokalbefolkningen. Många av de bästa matupplevelserna kan hittas i små, undanskymda hål-i-väggen som kanske bara har plats för en handfull gäster åt gången. Om du har möjlighet, rekommenderas det att du gör research, frågar lokalbefolkningen eller anlitar en lokal guide för att hitta dessa dolda pärlor. Om du söker en online guide över Tokyo, kan jag rekommendera Llivejapan.com

Sushi i Stockholm

Men om man nu inte kommer iväg till Tokyo, behöver man inte förtvivla. I Sverige är intresset för sushi stort och vi har några riktiga bra pärlor när det kommer till sushi. Och om vi zoomar in lite närmare, så har Stockholm blivit en smältdegel för sushi-entusiaster. Mina tre favoritrestauranger som råkar ligga i hjärtat av huvudstaden är:

 • Sushi Sho: Inte att förväxla med den i Tokyo, denna prisbelönta krog har blivit känd för sin omakase-meny, där gästerna överlämnar valet till kocken. En perfekt kombination av traditionell Edomae-stil och svenska ingredienser gör detta till en oförglömlig upplevelse.
 • Råkultur: Detta är inte din genomsnittliga sushi-restaurang. Här blandas den japanska matkulturen med skandinaviska inslag, vilket resulterar i en fängslande fusion av smaker. Om du är ute efter något annorlunda, men ändå otroligt smakrikt, är detta platsen för dig.
 • East: Beläget i Stureplan, är detta en populär mötespunkt för både stockholmare och turister. Med en trendig atmosfär och en meny som erbjuder allt från sushi till andra asiatiska rätter, garanterar East en natt fylld med kulinariska äventyr.

Så även om du inte kan boka ett flyg till Asien just nu, finns det fortfarande en värld av smaker att utforska här hemma i kalla Norden!