Förnya julskinkan med en asiatisk tvist

Julmat i all ära, men ibland kan den kännas ganska tråkig och fantasilös. Är du trött på att allt smakar likadant år efter år kan du faktiskt välja att förnya gamla recept. Vad sägs om att låta den traditionella julskinkan få en smak av Asien?

Har du tänkt på att recept som vi idag tror är urgamla faktiskt har utvecklats över tid. Tänk till exempel på sillen. I slutet av 1800-talet är det mindre troligt att man åt sill med smak av västerbottenost eller fläder. Precis samma sak kan faktiskt också gälla julskinkan. Det är med andra ord inte fel att uppfinna ett recept på god julskinka med nya smaker att imponera med.

Låt skinkan vara med året omKrispig friterad hemgjord kyckling Cordon bleu med ost och skinka och pommes frites.

Ofta äter vi bara skinka vid jul, men det är lite synd. Visste du att du kan köpa så kallad helgskinka nästan året om? Det är en förhållandevis billig bit kött som du kan välja att griljera efter tycke och smak. Vill du ha en asiatisk touch kan du göra en glaze med honung, soja, vitlök och ingefära och pensla på skinkan. Strössla sedan över lite panko, som är asiatiskt ströbröd, för att få en frasig yta. Det kan också vara kul att testa nya tillbehör till skinkan, till exempel en fräsch gremolata gjord på örter och vitlök. En frisk rödkålssallad med apelsin passar också jättebra till skinkan. Genom att variera din skinka kan du äta den året om utan att bli trött på den.

Ta vara på resterna

Kom också ihåg att julmatsrester är utmärkta att bygga en helt ny maträtt av. Hacka upp skinkan och använd den i en makaronipudding eller en pastasås. Den passar också att skiva tunt och frysa in för att sedan ta fram vid behov och lägga på mackan.